Tietokonetekniikka suuntausvaihtoehtona

 Tietokonetekniikka suuntausvaihtoehtona





Oulun Yliopisto tarjoaa tietotekniikalle neljä eri suuntausvaihtoehtoa: tekoäly, soveltava tietotekniikka, tietokonetekniikka ja kyberturvallisuus. Itse olen valinnut suuntaukseksi tietokonetekniikan, sillä katsoin sen olevan itselleni mielenkiintoisin ja antoisin kaikista vaihtoehdoista.

Opintosuunnan valintaprosessi



Kandidaattivaiheen opinnoissa täytyy suorittaa kaikille suuntautumisille yhteisiä kursseja 120 opintopisteen edestä, opintosuunnalle valmistavia kursseja noin 20 opintopisteen edestä, ja täydentäviä tai valinnaisia kursseja 30 opintopisteen edestä. Lopulta tehdään kandidaatintyö, joka on 10 opintopisteen laajuinen. Suuntaus kannattaa yleensä valita jo toisen opintovuoden aikana, sillä opintosuunnan kurssit alkavat kolmantena vuonna. Tähän tarjotaan ohjausta eri kanavien kautta, suurimmaksi osaksi omaope-keskusteluissa. En itse ole vielä perehtynyt diplomi-insinöörivaiheeseen, sillä se ei vielä ole relevanttia, olenhan vasta nyt kandidaatintyön tekemistä aloittelemassa.

Suuntauksen kurssisisältö kandidaattivaiheessa



Tietokonetekniikka sisältää monta mielenkiintoista kurssia jo opintojen suhteellisen aikaisessa vaiheessa. Painopiste suuntauksessa on sulautetut järjestelmät, esineiden internet (IoT) sekä signaalinkäsittely. Tämän huomaa kursseista. Nostona voisi toimia esimerkiksi Digitaalitekniikka 2, jonka aikana pääsee suunnittelemaan, verifioimaan ja simuloimaan oman alkukantaisen prosessorin SystemVerilog-laitteistokuvauskielellä. Muut kurssit painottuvat vahvasti elektroniikan puolelle, esimerkiksi Piiriteoria 1 sekä Johdatus elektroniikkaan. Jos nämä eivät vielä riitä, voi täydentäviksi kursseiksi esimerkiksi valita elektroniikan ja tietoliikenteen puolelta kursseja. Tästä huomaakin, kuinka paljon tietotekniikka sekä elektroniikka ja tietoliikenne menevät päällekkäin opinnoissa, jos valitsee tietokonetekniikan opintosuunnaksi. Omasta mielestäni tämä onkin kannattavaa, sillä kummankin alan opinnot tukevat vahvasti toisiaan.

Tietokonetekniikan kandidaatintyö


Henkilökohtaisen opintosuunnitelman valinnassa saa itse tehdä paljolti päätöksiä, ja yksi outo asia onkin se, että kandidaatintyön saa tehdä mistä tahansa valitsemastaan suuntauksesta. Ei siis tarvitse rajoittaa itseään, mutta ei kannata myöskään sooloilla. Itse valitsin luonnollisesti tietokonetekniikan kandidaatintyön aiheeksi. Työt suoritetaan ryhmätöinä, ja tänä vuonna aiheena toimii Oulun Yliopiston InMoov-robotti, nimeltään Robotti-Roope. Robotti on avoimeen lähdekoodiin perustuva, ja siihen onkin lisätty toiminnallisuutta aikaisemmissa töissä ja projektikursseissa, opiskelijoiden toimesta. Roope osaa liikutella käsiään, kääntää katsettaan kasvojentunnistusalgoritmin avulla, sekä keskustella ihmisten kanssa. Robotti on ollut esillä esimerkiksi hakijan päivänä, jolloin se viihdytti yleisöä. Odotan jo innolla, että pääsen työskentelemään robotin parissa.

Loppusanat

Tietokonetekniikka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia, sekä on todella relevantti ala nykymaailmassa. Itse olen varma, että tämä on minulle sopivin suuntaus, ja tietotekniikka kokonaisuudessaan oma alani. Suosittelen teille, lukijoille, että harkitsette vakavasti tietotekniikalle hakemista. Jos kysymyksiä alasta heräsi, laittakaa kommenttia kommenttikenttään!

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen postaus tietotekniikan alasta. Postaus oli kivasti jäsennelty. Hyvät otsikot ja sopivasti kuvia. Teksti otti hyvin kontaktia lukijaan ja se oli selkeästi kohdennettu tuleville opiskelijoille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti